Your browser doesn't support javascript. This means that the content or functionality of our website will be limited or unavailable. If you need more information about Vinnova, please contact us.

När återbrukat trä är norm

Published: 9 July 2025

Markus Lagerqvist,

Point design, projektledare till Skogsvärdekänslan

Framtidsprototypen Skogsvärdekänslan är en av 10 prototyper som finansierats inom Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja. Här berättar projektledaren om en framtid där digitala produktpass har ökat förtroendet för återbrukat trä.

Foto: Point design

Berätta kort om prototypen. Vilka frågor utforskar ni genom er framtidsprototyp? 

- För att möta en framtid med begränsad råvarutillgång och krav på hållbar skogsförvaltning behöver synen på både jungfruliga och återbrukade träprodukter förändras, berättar Markus Lagerqvist, projektledare till Skogsvärdekänslan. I vår framtidsprototyp Skogsvärdekänslan utforskar vi en framtid där återbrukat trä är norm.  
 
- Ökat återvinning av trä leder till effektivare resursanvändning och minskar samtidigt mängden avfall. Att ta in återbrukat trä i planeringsprocesser leder till minskat behov av uttag av träråvara från skogen, vilket i förlängningen gynnar den biologiska mångfalden. Vårt projekt utforskar hur normskiften hos slutkonsumenter och aktörer i skogsvärdekedjan kan påverka detta. 
 
- Med digitala produktpass – som snart införs inom EU – spåras träets ursprung och kvalitet, vilket ökar förtroendet för återbruk. Vi utforskar hur dessa pass kan få en emotionell dimension: berättelser om träets resa, från skog till byggnad, ger materialet liv. Genom spekulativ design skapar vi en framtid där återbrukat trä bär historia, status och inspiration – och där cirkulära val blir självklara. 
 
Upplev prototypen på: https://forestvaluechange.com/ 

Bild - digitalt produkt pass.png

Foto: Point design

Vilka är det ni vill nå ut till?

- Prototypen vänder sig till alla aktörer i skogsvärdekedjan som kommer använda digitala produktpass, såsom skogsbolag, sågverk, projektörer, lagerhållare, bygghandel, byggentreprenörer, arkitektkontor och avfalls- och återvinningsbolag. Vi vill också nå ut till slutkonsumenter av träprodukter, både företag och privata konsumenter som driver efterfrågan på återbrukade träprodukter - av allt från byggnader till möbler.

Hur gestaltas prototypen? Och hur har era målgrupper kunnat interagera med prototypen

- Framtidsprototypen innehöll flera delar där fokus låg på att visa på hur berättelser om träets resa, från skog till byggnad, kan kopplas till ett produktpass. För att gestalta detta visade vi upp tre återbrukade produkter av trä; ett trähus i form av en modell, en golvlist och en gitarr. Genom att skanna en QR-kod på respektive produkt kom besökaren till en webbplats med information om det återbrukade materialet och dess historia.  
 
Som komplement till dessa artefakter tog vi även fram ett ”fysiskt digitalt produktpass” i form av ett tryckt pass som där man kan följa materialets resa, ungefär som man kan följa en persons resande från stämplarna i ett pass. Vi tryckte även upp en serie med affischer som berättade om vårt framtida scenario, om de digitala produktpassen och om konceptet ”timber terminal” - en framtida industriell hubb för återbruk av trä. 
 
Prototypen har visats på LIGNA-mässan i Hannover, en världsledande mässa för aktörer inom träindustrin. Där höll Point och Rise en seminariedag där representanter från olika delar av skogsvärdekedjan pratade om framtiden och där besökarna fick interagera med vår prototyp. Prototypen har därefter ställts ut på Röhsska museet i Göteborg. Där gavs möjlighet även för allmänheten att ta del av prototypen. 

Bild - life cycle.jpg

Foto: Point design

Vilka tankar och känslor har prototypen väckt hos målgruppen? 

- Återkommande, spontana ord som besökare från skogsvärdekedjan på LIGNA använde när de beskrev sina reaktioner på prototypen var ”känslomässig”, ”motiverad”, ”inspirerad”, ”intressant”, ”innovativ” och ”hoppfull”. En återkommande reflektion var att den fick dem att fundera på hur branschen kan göra saker annorlunda i framtiden:  
 
”Nya möjligheter och sätt att tänka.” 
”Att se in i framtiden.” 
”Det fick mig att tänka på vikten av att använda information på rätt sätt.” 
”Jag kommer att ha detta i åtanke när jag bygger mitt nästa hus.” 
 
Flera reagerade på den emotionella aspekten av att ta med materialets historia: 
 
”Att känna till historien bakom en träprodukt stärker relationen.” 
”Det var en bra illustration av hur man skapar värde med hållbarhetsrelaterad information.” 
 
Flera besökare på Röhsska museet reagerade på att även om det är en framtidsprototyp, så känns det ändå nära verkligheten; 
 
“Här är vi ju snart!” 
 
En annan aktör såg att vi målade upp en önskvärd framtid på ett trovärdigt och lockande sätt: 
 
“Det är så många pusselbitar som är på gång i förhållande till det ni presenterade på utställningen. Men problemet är att vi ofta inte klarar att göra en bra vision om hur det skulle kunna se ut, och det tyckte jag att ni hade fått till!” 
 
En återbruksaktör utbrast entusiastiskt “Det där är ju vi i framtiden, det är vi som är timber terminal”. 
 
Många av de som fått reagera på prototypen har upplevt att den ligger i linje med en önskvärd framtid, som de kan se sig själva vara en del av. En av anledningarna till det tror vi är att vi tagit fram prototypen tillsammans med aktörer i skogsvärdekedjan och stämt av med dem längs vägen, och att scenariet vi utgick ifrån bygger på insikter från aktörer i skogsvärdekedjan. Att vi har en tydlig mottagare och förvaltare av prototypen - Rise och Enter-projektet - gör även det att vi varit pragmatiska och skapat någonting som är lätt att ta till sig och genererar nytta.

Vad har ni för planer för prototypen framåt?

- Redan vid uppstarten av projektet började vi diskutera hur vi skulle lägga upp processen för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för en fortsättning. Knappt tre månader för ett projekt är kort tid, och med kopplingarna till Enter-projektet som Rise driver såg vi tidigt flera möjliga vägar för att mer praktiskt få utforska cirkularitet och digitala produktpass. Om vår prototyp utforskar den långsiktiga potentialen med digitala produktpass för att skapa nya hållbara affärsmodeller - hur kan vi testa detta i liten skala här och nu? Vi har inlett samtal med olika aktörer för att utforska om vi kan ansöka till utlysningen ”Affärsmodeller för hållbara skogsbaserade näringar”, för att fortsätta processen med backcasting för att ringa in strategiska vägval. 
 
Tack så mycket Markus! 
 
Läs mer om Vinnovas omställningsresa för en hållbar skogsvärdekedja
 
 

Text: Markus Lagerqvist,

Leave a comment

You have chosen to disallow certain cookies and funtions on our website, such as commenting on blog posts. You can change your privacy settings at any time to allow these functions and get a better experience.

Change privacy settings

 

Latest blog posts

Vilken natur har du rätt till?

9 July 2025

Kajsa Pollack

RISE, projektledare för Skogspasset

Kajsa Pollack om vilka reaktioner som Skogspasset, en framtid där tillgången till skogen är begränsad, har väckt.

Kajsa Pollack om vilka reaktioner som Skogspasset, en framtid där tillgången till skogen är begränsad, har väckt.

Hur ser framtidens kontor ut?

9 July 2025

Hanna Mossfeldt

Workplace strategist, AMF Fastigheter

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Hur ser framtidens kontor ut? På AMF Fastigheter utforskar vi svaret genom innovation och design för att skapa hållbara och inspirerande arbetsmiljöer.

Time for the future on the schedule!

9 July 2025

Joakim Skog

Program manager

In August, I had the honor of being a guest on the season's final episode of Sommarlov on SVT, where I talked about the importance of future thinking.

In August, I had the honor of being a guest on the season's final episode of Sommarlov on SVT, where I talked about the importance of future thinking.

Last updated 9 July 2025