Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Tillverkning av kortfibergarn

Diarienummer
Koordinator Mittuniversitetet - Fibre Science and Communication Centre
Bidrag från Vinnova 260 000 kronor
Projektets löptid juli 2015 - december 2015
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation

Syfte och mål

Syftet med projektet har varit att undersöka enkla metoder för att tillverka papperstrådar. Vi har tvinnat trådar från 2 mm breda pappersremsor i laboratorie- och pilotskala. Projektet har visat att det går att tvinna tunna trådar från smala remsor av papper som behandlas kemiskt och sträcks vid låga hastigheter. Vi har framgångsrikt tvinnat papperstrådar vid högre hastigheter i pilotutrustning dock utan att kemikalier har tillsatts. Visionen är att pappersgarn från plasticerade pappersremsor kan användas istället för syntet- och bomullsfibrer i textila material.

Resultat och förväntade effekter

Tvinnade pappersremsor som plasticerats före tvinningen var starkare och mer töjbara än de som plasticerats efter tvinningen. Hypotesprojektetet ´kortfibergarn´ har visat att det går att tvinna pappersremsor till trådar med sträckning och kemikalier som plasticerar cellulosan. Dessutom att det går att tvinna pappersremsor till papperstrådar utan kemikalietillsatser vid högre hastigheter i pilotskala.

Upplägg och genomförande

Pappersremsor, som plasticerats med kemikalier, har tvinnats i laboratoriet. En tvinningsutrustning i Lego har konstruerats där kemikalier tillsatts som kylts ner till minusgrader för att plasticera cellulosafibrerna. Alternativt tvinnades pappersremsorna först till en tråd som därefter plasticerades. Efter plasticeringen tvättades pappersremsan eller papperstråden och torkades. Dessutom har pappersremsor tvinnats i en laboratorieutrustning på Högskolan i Borås och i en pilotutrustning på Svenskt Konstsilke vid högre hastigheter och utan att tillsätta kemikalier.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2015-01343

Statistik för sidan