Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

System för fjärrskrotning

Diarienummer
Koordinator Mittuniversitetet - Avdelningen för informationssystem och –teknologi (IST)
Bidrag från Vinnova 800 000 kronor
Projektets löptid mars 2020 - juni 2021
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Mot en hållbar utveckling inom gruv- och metallutvinnande industri

Syfte och mål

Fjärrdrift av skrotningsprocessen i gruvdrift möjliggör förbättrad säkerhet, produktivitet och mer attraktiva arbetsplatser. Projektet har utvecklat ett fjärrskrotningssystem (ROSS) med visuell och auditiv återkoppling i en operativ gruva och har utvärderat hållbarhet, prestanda och upplevd kvalitet. Vidare har ett Augmented ROSS (AROSS) utvecklats i ett gruvliknande labb med senaste teknik för förstärkt fjärrnärvaro för att stödja operatören med bortfiltrering av skymmande bom och virtuella perspektiv. Utvärderingar visar på godkänd skrotning och en god upplevelse.

Resultat och förväntade effekter

Ett modulärt fjärrstyrningssystem för skrotning (ROSS) har utvecklats och utvärderats i ett produktionsområde i en gruva, med godkänd skrotning och en god upplevelse; TRL7 nådd. Augmented ROSS (AROSS) har utvecklats och utvärderats i ett gruvliknande labb, med fördelar visade; TRL4 nådd. Projektets forskning, utveckling och innovation har därmed tagit nästa steg för fjärrskrotning, mot Bolidens långsiktiga mål att driva gruvan 24-7 utan människor i farliga områden; det har bidragit till en säkrare och attraktiv arbetsmiljö.

Upplägg och genomförande

Boliden och Jama har i nära samarbete utvecklat och utvärderat ROSS, ett industrinära system (TRL7). Mittuniversitetet har fokuserat på AROSS, ett mer forskningsnära system (TRL4). Kommunikationen mellan parter har varit tät, och analysen av resultat har varit nyttig för projektets utfall. Gymnasieelever bidrog i en workshop med idéer hur gruvdrift kan ske i framtiden. Projektet har som helhet kunnat dra nytta av de specifika kunskaper och erfarenheter som respektive part besitter, och har bidragit till värdefullt utbyte mellan industri och akademi.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 augusti 2021

Diarienummer 2019-05162

Statistik för sidan