Shark -ny delikatessprodukt baserad på musslor

Diarienummer
Koordinator SP SVERIGES TEKNISKA FORSKNINGSINSTITUT AB - SP Food and Bioscience, Göteborg
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid april 2016 - november 2016
Status Avslutat
Utlysning Klimatsmart protein
Ansökningsomgång Klimatsmart protein - 2016

Syfte och mål

Syftet med projektet var att utveckla en hälsosam delikatessprodukt baserad på musslor som inte bara är god utan också gör gott för miljön. Efter genomfört projekt har arbetet resulterat i en nyskapande och smakrik musselkorv. För att lyckas med detta har en karakterisering av musselråvaran genomförts, och en prototyp har utvecklats baserad på hälsosamma och klimatsmarta råvaror; svensk mussla, fiskfärs från biprodukter, rapsolja och rotfrukter. En klimatjämförelse visade att musselkorven har 5 gånger lägre klimatpåverkan än traditionell wienerkorv.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har genererat en musselkorv med rökt smak med touch av havet som enkelt tillagas som en traditionell grillkorv. Den möter två starka trender, hälsa och hållbarhet, inom livsmedelsbranschen genom att ha lägre fetthalt än en köttkorv, innehålla fullvärdiga proteiner och omega 3 samt ha 5 gånger lägre klimatpåverkan än en traditionell wienerkorv. Projektet har tydligt visat att det finns stor potential för att utveckla en mängd produkter som påläggskorv, paté etc från mussla. Effekten på sikt är utveckling av nya produktkategorier och ökad försäljning av svensk sjömat.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts som ett samverkansprojekt mellan projektets tre parter. Musselfeed AB har löpande under projektets gång tillhandahållit musselråvara och Pelle Johansson har tillsammans med personal på SP utvecklat process och recept för en smakrik musselkorv. Under projektets första del karakteriserades musselråvaran vilket låg till grund för recept och processoptimeringar. Expertis inom livscykelanalys har rådfrågats vid samtliga ingrediensval för att säkerställa en klimatsmart produkt. Projektet avslutades med deltagande på provsmakeventet i Grythyttan.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-02423

Statistik för sidan