Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

ROBust Optimering i Design för Additiv Tillverkning (ROBODAM)

Diarienummer
Koordinator Örebro universitet - Akademin för naturvetenskap och teknik
Bidrag från Vinnova 4 987 552 kronor
Projektets löptid mars 2019 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030
Ansökningsomgång Produktion 2030 - utlysning 11

Syfte och mål

En typ av nätverksstrukturer som visat stor potential vid 3D-printing är triply periodic minimal surfaces (TPMS-baserade strukturer), där den mest kända typen är Gyroid strukturen. Syfte med detta projekt var att bygga kunskap om TPMS-baserade strukturer för att effektivt kunna 3D printa lättviktskomponter designade med dessa nätverksstrukturer i olika material. Projektet har utvecklat ny optimeringsmetodik för detta syfte, samt utvecklat och genomfört mekanisk testning och karakterisering av flera olika typer av TPMS-baserade strukturer i flera olika material.

Resultat och förväntade effekter

Ny optimeringsmetodik för TPMS-baserade strukturer är utvecklad och implementerad i 3D. Metodiken skapar förutsättningar för ultralätta komponenter och bättre materialutnyttjande. Mekaniska egenskaper är testade och verifierade för flera olika typer av TPMS-baserade nätverksstrukturer i flera olika material. Det är bekräftat att statiska egenskaper uppfylls av nätverksstrukturerna. Detta är således ett första viktigt designkriterium som är uppfyllt. TPMS-baserade nätverksstrukturerna är även karakteriserade med datortomografi och svepelektronmikroskopi.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i följande fyra arbetspaket: AP2: Utveckling av optimeringsmetodik AP3: Karakterisering med datortomografi och svepelektronmikroskopi AP4: Mekanisk testning AP5: Demonstratorer i nära samarbete mellan projektets parter: Karlstad universitet, Örebro universitet, Bofors testcenter, Epiroc, Lasertech och Siemens-Energy. Regelbundna projektmöten har genomförts både fysiskt och via Zoom för att redovisa resultat och att driva projektet framåt. Projektet avslutades med en fysisk 2-dagars konferens där arbetspaketen presenterade sina resultat.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 augusti 2022

Diarienummer 2019-00779

Statistik för sidan