ReMakeSpace - en ny typ av makerspace

Diarienummer
Koordinator FÖRENINGEN EMMAUS - FREDRIKSDAL
Bidrag från Vinnova 210 000 kronor
Projektets löptid november 2015 - december 2016
Status Avslutat
Utlysning Makers
Ansökningsomgång Makers Vår 2015

Syfte och mål

Vart mal med detta projekt var att etablera Sveriges forsta ReMakeSpace i Lund, med syftet att undersoka hur vi med olika maker-verktyg kan hitta nya och innovativa satt att ge nytt liv at de klader, prylar och mobler vi far in. Tillsammans med Lunds Öppna Verkstad så har vi etablerat ett ReMakeSpace i Lund. Som en del av projektet så höll vi även i 10 workshops inriktade på hur man återbrukar olika material som keramik, elektronik, plast och möbler.

Resultat och förväntade effekter

Forvantade effekter pa kort sikt om vart prototyp projektet lyckas ar att vi forst och framst kommer att utoka var remake repertoire i Lessebo och Sibbhult fran att bara vara en syjunta till att aven annan typ av remake. Som en del av ReMake projektet så höll vi en tävling där 20 finalister tog fram varsin upcycling/remake design under Creative Commons. Under 2017 så är planen att expandera konceptet till fler kommuner där vår samarbetspartner Radix Kompetens tar emot arbetssokande fran de lokala arbetsformedlingarna.

Upplägg och genomförande

Planen var att köpa in utrustning i början av 2016, genomföra workshops inom remake/upcycling fram till oktober 2016 samt genomföra en innovationstävling i slutet av oktober med syftet att ta fram en upcycling / remake serie av produkter under Creative Commons som skulle kunna replikeras av andra. Vi lyckades med samtliga av dessa mål men tävlingen blev förskjuten en månad till november. Men detta påverkade inte resultatet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.