Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Reglering av granulära processer

Diarienummer
Koordinator Umeå universitet - Institutionen för matematik och matematisk statistik
Bidrag från Vinnova 4 000 000 kronor
Projektets löptid augusti 2014 - december 2016
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA

Syfte och mål

Projektet har bidragit till nya kunskaper, simuleringsbaserade metoder och verktyg för design, reglering och optimering av industriella processer med granulära flöden. Specifikt har nya design- och reglerlösningar för järnmalmspelletisering utvecklats. Vidare har generiska lösningar skapats för att koppla programvaror för reglering och granulär simulering. Beräkningseffektiviteten för granulär simulering har kraftigt ökats. Projektet har därmed uppfyllt sitt huvudsakliga syfte och mål.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har resulterat i förslag på ny design och reglering av processer vid LKAB, varav flera har implementerats och förväntas ge ökad produktkvalitet genom mindre variationer i processer samt minskat slitage och råvaruspill genom mer skonsamma flöden. Lösningarna för granulär simulering kopplat med fristående reglerprogramvaror gör det enkelt att testa nya lösningsförslag virtuellt. Detta väntas ge tillväxt i projektets SME vid produktifiering och spridning till andra industrier.

Upplägg och genomförande

Ett kopplingsgränssnitt mellan granulär simulering och reglerprogramvara skapades baserat på öppna standards och tillgängliggjorde en avancerad granulär processimulator för reglerexperter. Simulatorn fungerade också som demonstrator för att stimulera implementation i verk samt för kunskapsspridning utanför projektet. Vidare utvecklades tekniker för ökad beräkningseffektivitet så att fler lösningar kan testas virtuellt på kort tid. Arbetsfördelningen lät parterna fokusera på sina styrkeområden.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2014-01901

Statistik för sidan