Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nytt koncept för hållbar energilagringsteknik

Diarienummer
Koordinator SKOPAS Tech AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - oktober 2019
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet är att utveckla en ny hybrid-superkondensator, som ett alternativ till dagens litiumbatterier. Genom att använda kol, som kan utvinnas från förnybar biomassa, samt vattenbaserad elektrolyt, utvecklar vi en ny typ av hybridcell som uppvisar rekordhög gravimetrisk och volumetrisk kapacitans, jämfört med de lösningar som är tillgängliga på marknaden just nu. Våra prototyper är konstruerade för elektronik med låg energianvändning, vilket är kompatibelt med olika typer av energiutvinning, förslagsvis solenergi för kontinuerlig energiförsörjning.

Resultat och förväntade effekter

Våra lösningar uppvisar betydligt bättre resultat, då det gäller gravimetriska och volumetriska kapacitanser, än de superkondensatorer som finns tillgängliga på marknaden idag. Detta ger oss en enorm motivation för att vidareutveckla vårat arbete. En av våra största utmaningar i detta har varit att finna en passande inkapsling för våra energiceller. Därför var vi tvungna att använda betydligt mer material än vad som egentligen är nödvändigt. Vi tror att 30% bättre prestanda lätt kommer kunna uppnås när detta problem åtgärdas.

Upplägg och genomförande

Planen för projektet följdes noggrant och de viktigaste punkterna har implementerats som planerat. En marknadsanalys har genomförts och ett partnernätverk har etablerats. Med givande resultat från våra prototyptester har vi fastställt RISE som en av våra samarbetspartners för framtida storskaliga R&D-projekt. En del väletablerade företag har även visat intresse för vår teknologi. Certifikation och säkra IP-vägar är etablerade. Självurladdningen var ostabil men de flesta av de testade cellerna visade sig ha relativt stabil spänning efter en urladdning till 1.1 V.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 november 2018

Diarienummer 2018-04282

Statistik för sidan