Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

MicDif - Mikrostrukturutveckling vid värmebehandling av rostfritt precisionsstål

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Produktionsteknik
Bidrag från Vinnova 498 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur - 2020
Slutrapport 2020-03796__voestalpinePrecisionStripAB.pdf(pdf, 218 kB) (In English)

Syfte och mål

Målet med arbetet är att undersöka sambandet mellan värmebehandling och mikrostruktur i högpresterande martensitiska stål. Flera faser bildas i martensitiskt stål efter värmebehandling i en viss mängd beroende på legeringssammansättningen som ännu inte är helt klarlagd. I projektet försökte vi följa utvecklingen och kvantifiera materialets fassammansättning under och efter värmebehandling. Följande fasutveckling var inte tillfredsställande, men de kvantitativa studierna som utfördes på förbehandlade material är mycket tillfredsställande.

Resultat och förväntade effekter

Projektet genererade värdefull kunskap om effekterna av värmebehandling på fassammansättningen av martensitiskt stål. Instrumentets förmåga för in-situ uppvärmning och samtidiga mätningar bekräftades och några av begränsningarna identifierades också. Projektet bidrog också till att validera resultaten från några av de tidigare arbeten som utförts med konventionella tekniker hos Swerim och voestalpine Precision Strip AB.

Upplägg och genomförande

Högenergi synkrotron röntgen diffraktion gör det möjligt att på ett tillförlitligt sätt karakterisera faser i stålet under simulerade värmebehandlingar som används av industrin. Mätningarna utfördes vid P07-strållinjen på DESY. Provberednings- och dataanalysrutinerna testades och kommer att användas av Swerim och voestalpine i andra projekt som involverar liknande tekniker. Vi förutser i framtiden att P07 beamline eller andra liknande beamlines kan bli en plattform för att studera mikrostruktur i stål under eller efter värmebehandlingar.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 februari 2023

Diarienummer 2020-03796

Statistik för sidan