Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

LogiWEEE - teknik och logistik för mer effektiv insamling av el- och elektronikskrot

Diarienummer
Koordinator Stiftelsen Chalmers Industriteknik - Commercial Research and Development
Bidrag från Vinnova 550 000 kronor
Projektets löptid november 2013 - januari 2016
Status Avslutat

Syfte och mål

Syftet med projektet var att generera kunskap och lösningar för att förbättra insamlingssystemet för WEEE i Sverige samt att stimulera samarbetet mellan Sverige och Norge på området. Vi upplever att det väl uppfyllts då projektet lett till i) omfattande förslag på åtgärder för förbättring av det svenska systemet, ii) omfattande samarbete mellan svenska och norska forskningsutförare vilket lett till ytterligare samarbetsprojekt, och iii) affärssamarbete mellan svenska och norska insamlingsorganisationer.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har genom en analys och jämförelse av de nationella insamlingssystemen för el- och elektronikskrot (WEEE) i Sverige respektive Norge, identifierat de viktigaste områdena och åtgärderna för förbättring av det svenska systemet med avseende på transporteffektivitet och miljöpåverkan. Ett stort antal förslag till förbättringar, som har möjlighet att signifikant minska miljöpåverkan, har utarbetats av projektets deltagare och förväntas implementeras under de kommande åren med ett mer effektivt och mindre miljöbelastande insamlingssystem som följd.

Upplägg och genomförande

Insamlingsprocesser, transportupplägg och prestanda har jämförts för tre kommunpar i Sverige/Norge: Göteborg/Oslo; Karlskoga/Lillehammer; och östersund/Tromsø. Effekt av antal insamlingspunkter, typ av och fyllnadsgrad i lastbärare, transportsätt och samverkan mellan insamlingskedjans aktörer kartlades och visade sig ha stor inverkan på miljöpåverkan av insamlingen. Ett stort antal förslag till förbättringar, som har möjlighet att signifikant minska miljöpåverkan, utarbetades av projektets deltagare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2013-03046

Statistik för sidan