Höghållfasta skalelement i papper

Diarienummer
Koordinator Swerea KIMAB AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2010 - maj 2012
Status Avslutat

Syfte och mål

För att kunna ta radikala steg mot nya material och lättviktsstrukturer för tunnväggiga komponenter har detta projekt analyserat om det är möjligt att med papper uppbyggt med nanofibrer från cellulosa skapa skalväggiga höghållfasta skalelement.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har varit mycket intressant och möjligheten att höghållfasta skalelement i papper bör vara praktiskt möjligt. I detta skede är det en väldigt långsam process för att tillverka en produkt samt begränsningarna i vårt fall var storleken på pappret. Vi väntar på spänning att utföra mera mekaniska analyser på själva skalen som vi har tillverkat. Dessa resultat är planerade till Aug 2012.

Upplägg och genomförande

I början av projektet var tanken att vi skulle tillverka ett par enkla konstruktionselement, exempelvis en cylindrisk kopp och en liten och kort U-balk. Efter diskussion togs beslutet att vi skulle försöka finna en verklig komponent som skulle kunna ge mer uppmärksamhet och skulle kunna visas upp på mässor och konferenser. Det vi slutligen kom fram till var att projektet skulle tillverka ett tunnväggigt skyddskal till en Iphone4S.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2010-02797

Statistik för sidan