Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Framtidens mål - Individanpassad, 3D-printad mat för de som har svårt att svälja

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och Livsmedel, Göteborg
Bidrag från Vinnova 4 161 375 kronor
Projektets löptid maj 2018 - december 2020
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt
Ansökningsomgång Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2018 (vår)

Viktiga resultat som projektet gav

Genom att bredda utbudet av timbalkost med attraktivt utseende och smak, samt förberett för personligt anpassade måltider har projektet bidragit till minskad undernäring. Projektet har utvecklat teknik och ingredienser för 3D-printing av timbaler med naturtroget utseende och förtydligad smak, samt identifierat tekniska lösningar och affärsmodeller som lämpar sig för implementering. En behovsutvärdering lade grunden till ett digitalt verktyg för personanpassad mat, vilket möjliggör effektivare kommunikation vårdavdelning kök samt tillvaratar personliga preferenser

Långsiktiga effekter som förväntas

Minskad undernäring och högre livskvalitet för de med dysfagi samt minskade vårdkostnader tack vare mer varierade, aptitliga livsmedel samt personanpassning av måltider för äldre och förbättrad kommunikation kök - vårdavdelning Nya timbaler med mer naturligt, komplext utseende och förbättrad smak Utvecklad 3D-printerteknik för storkök -vidareutveckling behövs före implementering Behovsutvärdering och verktyg för personlig anpassning av äldres måltider Utvärdering av affärsmodeller Samlad feedback från behovsägare inför vidareutveckling och implementering

Upplägg och genomförande

Det innovativa konceptet att placera 3D-printrar i storkök för automatisk produktion av komplexa timbaler med möjlighet att personanpassa maten utvecklades och utvärderades. Personanpassning och uppföljning av äldres måltider visades vara av stor vikt, oavsett hur maten produceras och projektet styrde mot detta. 3D-printingteknik och printbara livsmedel utvecklades, men bedöms ha en bit kvar för implementering, även om snabbare tekniska 3D-lösningar identifierats. Det var avgörande att involvera slutanvändare i projektarbetet för att navigera projektet i rätt riktning.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 mars 2021

Diarienummer 2018-00432