Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Förbättrad folkhälsa genom selekterade åtgärder på individ, nätverk eller stadsdelsnivå

Diarienummer
Koordinator Göteborgs Kommun - Grundskoleförvaltningen
Bidrag från Vinnova 9 634 971 kronor
Projektets löptid december 2016 - augusti 2019
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Syfte och mål

Internationell forskning visar att det finns ett starkt samband mellan studieresultat, mående och hälsa. Vårt mål är att utveckla nya verktyg, metoder och nya arbetssätt för att främja elevnärvaro genom AI och maskininlärning. Syftet är att våra lösningar och arbetssätt ska vara stöd i lärarnas vardag, öka skolnärvaro och långsiktigt bidra till bättre folkhälsa med fokus på barn och unga. Närvaroverktyget och elev-appen underlättar för skolpersonal att få en överblick över trender av frånvaro och att tidigt upptäcka och kunna följa upp och främja skolnärvaro.

Resultat och förväntade effekter

Vi bidrar till Agenda 2030, Mål 3 Hälsa och Välbefinnande (tex. förebyggande arbete kring ANDTS och främja psykisk hälsa) och Mål 4 God Utbildning för alla samt skapa inkluderande och trygga utbildningsmiljöer. Närvaroverktyg ger möjlighet att arbeta proaktivt med tidiga insatser. Våran dellösning en elevapp ska användas för att uppnå bättre prediktionsförmåga och, på sikt, för att förbättra de förslag på insatser. Vi ingår i flera olika nätverk och projektet är känt inom Göteborgs Stad och regionalt men även nationellt och internationellt.

Upplägg och genomförande

Samverkansprojektet har genomförts i nära samarbete med näringslivet, skolpersonal, utbildningsförvaltningar, forskning, VGR och SKL. Vi har testat verktyget på tre pilotskolor inom Göteborgs stad och flera skolor har varit involverade och gett oss feedback. Det har varit en iterativ process där vi har kontinuerligt fått feedback från lärare och utvecklat användarvänliga lösningar och arbetssätt efter deras behov samt fångat in den tysta kunskapen.Flera andra aktörer nationellt och internationellt bland annat inom näringslivet har visat stort intresse för våra lösningar.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2016-03879

Statistik för sidan