E!7991 Fecal-Calprotectin Getica AB

Diarienummer 2013-01376
Koordinator GETICA AB - GETICA AB - Mellerud
Bidrag från Vinnova 2 145 449 kronor
Projektets löptid mars 2013 - december 2016
Status Avslutat

Syfte och mål

En höghastighets turbidimetrisk calprotektin analys med förbättrad fekal provtagning och fekal utvinnings robotik har utväcklast under projektet. Det kommer att förbättra patientens diagnos och generera betydande kostnadsbesparingar för det medicinska samfundet. Fekal calprotektin är en utmärkt differentiator för IBS (Irritable Bowel Syndrome) och IBD (Intestinal Bowel Disease). Differentieringen mellan IBS och IBD görs för närvarande med hjälp av långsammare metoder. Detta är international den förste automatiserade turbidimetriske mätsmetod för fekala prov.

Resultat och förväntade effekter

En turbidimetrisk analys har potential för betydande kostnadsbesparingar för det medicinska samfundet. En höghastighets turbidimetrisk metod fungerar på alla moderna rutin klinisk kemi plattformar som finns på sjukhus och kommersiella laboratorier. Universitetspartners har utfört studier för att stödja och dokumentera den nya metoden. Ett robotsystem för snabbare och mer hygienisk hantering av avföring och fekal extrakt utvecklas, testas och kontrolleras. Getica AB har utvecklat och producerat - och kommer att producera - calprotektin antigen och antikroppar.

Upplägg och genomförande

Projektet har utvecklats med Gentian turbidimetriska grundläggande tekniken, med Getica antigen och antikropp teknik, och med hjälp av Buhlmann markedsaparat och kliniska kontakter. Robot hantering av avföringsprov har utvecklats i samarbete med Karolinska sjukhuset. Klinisk samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala lagt grunden för snabba marketsintruduksjon och produktförsäljning internationellt pågår nu, och kommer att utgöra grunden för tillväxt i Getica AB

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.