Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!11964, Skin Conductance Sensors, Wireless and miniaturized skin conductance sensors to assess pain, nerve block and patient outcome, Stockholms läns landsting

Diarienummer
Koordinator Cubist IT AB
Bidrag från Vinnova 4 682 490 kronor
Projektets löptid maj 2018 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Eurostars – för forskande små och medelstora företag

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att ta fram en trådlös och bärbar hudkonduktanssensor för att förbättra smärt- och nervblockad-bedömningar. Cubist har haft en ledande roll i utvecklingen av det tekniska systemet för insamling av sensordata. Extrema stresspåslag är vanliga hos traumatiska hjärnskador (TBI) på neurointensiven och anses också vara kopplad till sämre utfall. Karolinska Universitetssjukhuset har genomfört en studie för att undersöka koppling mellan smärtmonitorn och högupplöst fysiologiskt samt biokemiskt data kopplad till stressuttryck.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet är både utvecklingen av det bärbara och trådlösa systemet för smärtmonitorering och de kliniska forskningsresultaten kring hjärnskadade patienter. För Cubist har projektet resulterat i förhöjd kompetens inom trådlös datakommunikation och förmåga att koppla upp utrustning mot patientmonitorer. Resultat från den kliniska studien indikerar koppling mellan smärtmonitorn och mängd morfinpreparat, men också mått på hjärnans reglering av blodflöde och urin kortisolmängder, såsom utryck för fysiologiskt stresspåslag.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i nära samarbete med koordinator för projektet - Medstorm AS. Utvecklingen av systemet har genomförts genom ett tätt samarbete mellan Medstorm, Cubist och underleverantörer som har gjort delar av den tekniska utvecklingen. På grund av pandemin så har det blivit förseningar i flera omgångar. Den kliniska studien på Karolinska Sjukhuset neurointensivvårdsavdelning har helt genomförts. Dessa resultat sammanställs nu i manuskript för peer-review i vetenskaplig tidskrift.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 februari 2023

Diarienummer 2018-00700