Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

DigiLean Digitaliseringskoncept för lärande och kunskapsåteranvändande

Diarienummer
Koordinator CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA AKTIEBOLAG - Institutionen för produkt- och produktionsutveckling
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2015 - maj 2016
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030

Syfte och mål

I projektet har vi tagit oss an utmaningen att kartlägga digitaliseringsbehovet av en process för skapande av kunskap och kontinuerligt lärande baserat på störningar och avvikelser. Det övergripande målet för projektet var att ta fram ett digitaliseringskoncept för integrerat förbättrings- och kunskapsflöde inom industriell produktion i samarbete mellan Toyota Material Handling, Dentsply och Yolean. Vi valde att fokusera på problem och rotorsaksanalyser med utgångspunkt i produktion men med ett särskilt intresse för rotorsaker i konstruktion.

Resultat och förväntade effekter

Vi har valt att kalla processen för Digilean-pocessen. Teorin sammanfattar detta som 1) rutiner för att identifiera avvikelser, 2) Rutiner för att lösa problem och 3) Rutiner för att hindra att problem återkommer (dvs lärande). Vi har i projektet tagit fram en informations och processmodell baserat på arbetssättet på Toyota och Dentsply. Informationsmodellen och processmodellen har delvis introducerats och validerats digitalt på Dentsply (Steg 1, skarpt i produktion och Steg 2 utvärderat skarpt på en lina).

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts med en metod byggd på en kombination av experiment och kartläggning för att identifiera problem och experimentera kring potentiella lösningar. Hos Dentsply har ett befintligt system för att logga processstörningar i produktion, levererat av Yolean, använts som grund för experimenterandet och i fallet Toyota (BT Products AB), så har vi genomfört en kartläggning av rutinerna inom produktion enligt steg 1, 2 och 3 i Digileanprocessen. Toyota har en väl utvecklad analog modell, ärvd från Japan, med stor potential att digitaliseras.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 maj 2017

Diarienummer 2015-04509

Statistik för sidan