Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Bärande utomhusträ

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Avdelningen för byggnadsmekanik
Bidrag från Vinnova 2 342 700 kronor
Projektets löptid september 2017 - november 2020
Status Avslutat

Syfte och mål

Måluppfyllelsen vad gäller ny kunskap och exempel på tillämpningar, har varit mycket god. Projektet har inneburit att acetylerat trä tagits upp i nya vetenskapliga sammanhang med tydliga kopplingar till bärande träkonstruktioner. Projektet har belyst fördelarna med acetylering ur ingenjörsperspektiv (formstabilitet) och miljöperspektiv (icke-toxiska substanser). Möjligheten att använda trä i nya tillämpningar ger fördelar genom att marknader kan skapas större volymer av högförädlade material, produkter och komponenter ger vinster för alla aktörer i värdekedjan.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har visat att det finns en teknisk potential i acetylerat trä för bärande utomhuskonstruktioner och att splint av furu kan användas, sannolikt med endast små förändringar av modifieringsprocessen. Projektet har studerat acetylering av björkfanér och massiv björk, något som medför större utmaningar. Acetylerat trä är mer krävande att limma och inverkan av acetylering på vissa av träets mekaniska egenskaper är stor, 35-50% minskad brottenergi har uppmätts. Konstruktionsregler, t.ex. Eurokod 5, behöver troligen anpassas för situationer där brottenergin är viktig.

Upplägg och genomförande

I projektet har industriparterna bidragit med kunskap om dagens material, processer och produkter, har deltagit i planering av försök och har tillhandahållit material och produktionsresurser. Genom samverkan med övriga IPOS-projekt har en breddning av frågeställningar kunnat göras. Utbyte av material/resultat har inte gjorts, främst på grund av krav på sekretess. Genom en bred projektkonstellation (olika industriaktörer, ingenjörsfirmor, branschorganisation, akademi och institut) har frågeställningar kunnat belysas brett.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 januari 2021

Diarienummer 2017-02712

Statistik för sidan