Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

AID3D (AI driven 3D)

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 600 000 kronor
Projektets löptid september 2021 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA
Ansökningsomgång PiiA: Dataanalys i industriella värdekedjor, våren 2021

Syfte och mål

Under projektets gång genomfördes diskussioner intervjuer, workshops, omvärldsanalys och tekniska experiment för att skapa både en överblick och djupare förståelse för hinder och möjligheter med punktmolnstekniken i den industriella kontexten. De utmaningar som industrin står inför i sitt arbete med punktmolnsdata kartlades i en serie workshops. Med behovsbeskrivningen som grund kartlades nuvarande mjukvara för ochredan existerande tekniker. Därefter utfördes en rad tekniska experiment för att belysa möjlig teknisk vidareutveckling i kommande FUI studie.

Resultat och förväntade effekter

På grund av tids brist kunde inte en FUI studie sättas samman under våren 2022 vilket var ett av förstudiens mål. Dock är målet fortfarande att skapa en FUI ansökan under hösten 2022 istället då ämnet och den föreslagna lösningen genererade stort intresse för andra parter. Med hjälp av de illustrationer och presentationsmaterial som tagits fram inom studiens arbetspaket och aktiviteter ser vi stor möjlighet att fortsätta utvidga konsortiet och generera ytterligare tekniska och akademiska resultat som visar på potentialen av IndTech och des inverkan på industrin.

Upplägg och genomförande

Under kommande studie blir engagemang bland ett flertal parter än mer aktuellt. Studien identifierade både svårigheten i att kommunicera kring så tekniskt svåra ämnen och belyste samtidigt behovet av den typ av kunskaper av realtidsteknik som finns inom Sveriges gränser. Under kommande arbete kommer konsortiet undersöka möjligheten att ansluta producerande företag och 3D skapare till konsortiet för att ytterligare stötta industrin med den utveckling, kompetens och kontakter som skapar hållbar och långsiktig utveckling av XR tekniken.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 juni 2022

Diarienummer 2021-02402

Statistik för sidan