Så arbetar webbredaktionen med mikrosajter

Vi utformar löpande riktlinjer för hur vi i webbredaktionen arbetar med mikrosajter.

Sidansvarig på alla mikrosajtens sidor

För att maximera förutsättningarna för att innehållet på en mikrosajt hålls uppdaterat och är relevant behöver vi utse en sidansvarig på alla mikrosajtens sidor. Idag sätts den ofta på startsidan men den behöver finnas på alla sidor – särskilt om det finns undersidor som en annan grupp ansvarar för.

Det är alltid bäst om den sidansvariga är den person som hjälpt till att ta fram innehållet. Att sätta en avdelningschef som inte varit med i arbetet blir sällan lyckat. Att vara sidansvarig innebär att man måste ha bra koll på innehållet och har tid att granska den regelbundet.

Lägga in best bets 

Eftersom få mikrosajter hittas genom menyn behöver vi hjälpa våra besökare att hitta dem. Därför behöver vi lägga in best bets för begrepp som en besökare använder för att söka sig till information som finns på sajten.

Oftast behövs det bara en best bet för sajten, men riktar sig undersidorna till en särskild målgrupp är det bra att skapa flera.

Loggor

Vi har ett behov av att kunna visa loggor för att visa att det inte bara är vi som står bakom programmet. Lägg in logga högst upp om någon ber om det.

Bildstorlek för toppbild

Toppbakgrundsbild på en mikrosajt ska hanteras som vanliga bilder men den rekommenderade bildstorleken är 1200 x 500 pixel. (med storleksförhållandena 2,4 x 1).

Konvertera till andra sidor

Det är viktigt att vi kopplar mikrosajten till andra sidor för att leda besökaren vidare till annat relevant material. Det är god webbpraxis att det alltid finns ett nästa steg när en kommer till slutet av en sida. Detta ökar också konverteringen. 
 
På mikrosajter finns det därför möjlighet att länka till eller puffa för: 

  • Relaterade ansökningsomgångar - genom det dynamiska AO-listblocket
  • Kalenderhändelser, antingen från det globala kalendariet som taggats, eller det lokala kalendariet – genom kalenderlistblocket
  • Nyheter, antingen från den globala nyhetslistan som taggats, eller den lokala nyhetslistan – genom nyhetslistblocket
  • Andra mikrosajter, som puff
  • Artiklar från Inspiration för innovation  - som puffblock
  • Relaterade livesändningar eller informationsfilmer – som videoblock eller videopuffblock
  • Relaterade publikationer – som puff
  • Sidan Så stärker vi innovationsförmågan - som puff

Översätta mikrosajter till engelska

Nu kan alla mikrosajter maskinöversättas till engelska. Det är informationsägare som bestämmer om en mikrosajt bör finnas på engelska.

Med hjälp av vår översättningsgadget kan en redaktör skapa en engelsk version av sidan. 

Översätta sidor till engelska

Fler redaktionella riktlinjer

<p>V&aring;ra redakt&ouml;rsriktlinjer ger st&ouml;d till redakt&ouml;rer f&ouml;r hur vi b&ouml;r t&auml;nka kring olika element och hur vi b&ouml;r formulera oss.</p>
<p>Vi anv&auml;nder Sven, v&aring;rt &ouml;vers&auml;ttningsverktyg, och en upphandlad &ouml;vers&auml;ttningsbyr&aring; f&ouml;r &ouml;vers&auml;ttningar.</p>

Senast uppdaterad 26 november 2019

Sidansvarig: Webbredaktören

Statistik för sidan