Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vistelseprogram kan ge vitamininjektion i innovationsarbetet

Publicerad: 29 augusti 2019

Ett industriföretag som tar emot en drönarpilot eller en förskola som tar emot en elitidrottare. Det är tänkbara exempel på möjligheter med Vinnovas nya satsning Residens X, där en verksamhet under en begränsad tid kan bjuda in en person med för värdorganisationen okända perspektiv, kompetenser och förmågor.

En bil av det östtyska bilmäkret Trabant som fått en visuell uppdatering, en kompetens som tillförts utifrån.

Hallå där Erik Borälv. Du är ansvarig för Vinnovas nya satsning Residens X. Vad är det?

Det är ett residens- eller vistelseprogram som gör det möjligt för en verksamhet att under en begränsad tid bjuda in en person med för värdorganisationen okända perspektiv, kompetenser och förmågor till att skapa något nytt. Det handlar om gränsöverskridande samarbete för att utveckla produkter och tjänster men också arbetssätt och organisering.


Varför gör Vinnova satsningen?

Residens- eller vistelseprogram är etablerat i kultursektorn med många överraskande resultat. Traditionen finns exempelvis på glasbruk för att få in nytänkande i hantverket. Vi tror att residensprogram kan vara värdefullt för många fler, så därför testar vi i höst. I dag påverkas innovationsarbete av många faktorer, som ny teknik, digitalisering, att vi jobbar globalt. Det ställer krav på tillgång till ny och annorlunda kompetens än vad vi själv har i den egna organisationen. Vi följer flera spännande exempel. I Malmö stad tar man till exempel in entreprenörer från det lokala näringslivet i digitaliseringen av verksamheten.

Vad hoppas ni på för resultat?

Vi har döpt satsningen till Residens X med "the X factor" i åtanke, som syftar på något extra eller oväntat. Vi hoppas få se överraskande och gränsöverskridande samarbeten med en nyfikenhet på obekanta kompetenser och förmågor. Målet är resultat som innebär signifikant förnyelse - till innovation - som sätter spår efter vistelsen.


Vem vänder sig erbjudandet till?

Alla juridiska personer är välkomna att söka, såväl inom offentlig sektor som industri eller föreningsliv. Verksamheten som är värd är den som söker finansiering hos Vinnova. Vi hoppas på sökande som är nyfikna och redo att testa att bli berikade på ett nytt och oväntat sätt. Ni kanske vill ha en vitamininjektion för att komma ett steg till i er utveckling eller ert innovationsarbete. Samtidigt ska vistelsen vara givande för båda parter. Värden behöver vara mogen att kunna erbjuda en stimulerande miljö för sin gäst. Vi har krav på att det ska vara vistelser där det finns ett signifikant avstånd mellan värden och gästen. Jag tänker mig exempelvis att ett större industriföretag tar emot en drönarpilot eller att en förskola tar emot en elitidrottare.

Sök senast 7 november. 

Frågor?

Erik Borälv

Handläggare

+46 8 473 32 22

Senast uppdaterad 29 augusti 2019

Statistik för sidan