Kraftsamling behövs på AI i Sverige

Publicerad: 2 juli 2018

Sverige kan inte vara bäst på allt, men har potential att ligga i framkant inom vissa tillämpningar av AI om vi kraftsamlar inom forskning, kompetensutveckling och samverkan. Det var en av slutsatserna vid Vinnovas seminarium ”Hur kan Sverige bli ledande inom artificiell intelligens.” under årets Almedalsvecka.

Gruppbild på medverkande talare

Det var fullsatt i lokalen under Vinnovas seminarium om hur Sverige kan ta ledningen inom artificiell intelligens i Visby på måndagen.

Göran Lindsjö från Governo inledde med att ge en utblick. Han menade att det handlar mycket om en ledarskapsfråga och framhöll att Sverige behöver satsa på forskning, utbildning och jobba mer med agila organisationer. Han pekade på att Sverige har fördelar med en digitalt mogen befolkning, initiativ i näringslivet, att vi inte räds omställning och har en stark entreprenörsanda.

Claes Lundström, som leder AIDA, en arena för forskning och innovation kring AI för medicinsk bildanalys pekade på att fler AI-lösningar behöver nå ut i vården. "Vården borde driva utvecklingen, vi kan inte låta teknikföretagen bestämma vad vården behöver. Vi behöver göra det vi brukar göra bra i Sverige, med jordnära samverkan, där professioner möts."

Helena Samsioe är vd och grundare av startup-bolaget GLOBHE som utvecklat en tjänst där drönare kombinerat med AI används vid beslut av internationella räddningsinsatser. "Vi behöver samverka med kunder och partners för att hitta möjligheter att skapa skillnad Det är en stor fördel när startups kan jobba tillsammans med stora företag.", sa hon.

Tord Hermansson, biträdande forskningschef på Volvo Cars, framhöll främst behovet av utbildning och kompetens och tog som exempel att Volvo Cars identifierat 1200 personer som behöver kompetensutveckling inom AI inom företaget. Han tog också upp att vi behöver attrahera internationella toppkrafter till Sverige och att samarbete är viktigt, där han tog exemplet med satsningen på samverkansarenan Lindholmen, Science Park.

Under en paneldiskussion, där Åsa Zetterberg från Näringsdepartementet och Margareta Groth från Vinnova också deltog, var deltagarna överens om att Sverige inte kan vara bäst på allt, men genom att kraftsamla och utnyttja våra fördelar kan vi vara bäst på tillämpning inom vissa områden för AI.

"Regeringen behöver skapa förutsättningar genom satsningar på utbildning, forskning och tillgängliggörande av data." Sa Åsa Zetterberg.
"Vi kan inte bli bäst på allt inom AI, men vi behöver ha koll på de som är bäst och vad de gör. Och göra det vi kan bli bäst på." sa Margareta Groth.

Darja Isaksson, som i augusti tillträder som generaldirektör för Vinnova, framhöll behovet av livslångt lärande: "Vi har inte råd på att vänta på nyutexanimerade. Vi behöver också öka förståelsen av AI, ha ett internationellt perspektiv och tillgängliggöra data."