Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Satsning på framtidens drönare

Publicerad: 6 december 2017

Akut leverans av medicin i svårtillgängliga miljöer och möjligheter mäta omfattningen av skogsbränder. Drönare har många användningsområden. Vinnova gör nu en satsning på innovativa tjänster där drönare används.

Listan över tänkbara användningsområden för drönare kan göras lång. Akut leverans av medicin i svårtillgängliga miljöer, inspektion av luftledningar, leverans av matkassar till din balkong, möjlighet att mäta omfattningen av skogsbränder och hjälp att hitta försvunna personer eller båtar i sjönöd.
Vinnova gör nu en ny satsning på utveckling av prototyper där drönare används.

- Vi tror att det finns potential för helt nya lösningar och användningsområden för obemannade farkoster, säger Erik Borälv, som är ansvarig för utlysningen på Vinnova.

Redan idag skapas praktisk nytta med drönare exempelvis inom byggområdet, genom nya sätt att projektera, följa och visualisera utvecklingen på en byggarbetsplats. Och för räddningstjänsten kan en snabb överblick av en olycksplats ge värdefull information för en säkrare planering av insatser.

Idag bygger många tjänster på att drönaren har en traditionell kamera som tar bilder och spelar in video. Utvecklingen går mot att addera andra slags sensorer för att utöka funktionaliteten. Värmekamera och laser-radar är sådana exempel.

- Den stora potentialen finns samtidigt mest sannolikt i de lösningar som ännu inte existerar på marknaden, säger Erik Borälv.

Vinnova satsar 20 miljoner kronor i utlysningen som nu har öppnat. Projekten som får finansiering kommer sedan att få delta i en demodag där de nya innovationerna visas.

Frågor?

Erik Borälv

Handläggare

+46 8 473 32 22

Senast uppdaterad 6 december 2017

Statistik för sidan