Ny satsning på innovation mot segregation

Publicerad: 15 juni 2017

Nu gör Vinnova en ny satsning på innovationer som ska öka inkluderingen och bryta utanförskapet i socialt utsatta områden.

Med satsningen Social innovation mot segregation finansieras innovationslabb med potential att öka inkluderingen och bryta utanförskapet. Innovationslabben ska ge utrymme för olika aktörer att utforska utmaningar kring segregation tillsammans. På lång sikt ska de skapa social nytta för individer och samhälle.

- Vi vill få till nya samarbeten mellan sektorer och organisationer som inte vanligtvis samverkar. Innovationslabbet ska vara en fysisk mötesplats där de som berörs av problematiken, till exempel elever eller boende, bjuds in för att tillsammans med företag, ideella organisationer och offentliga aktörer hitta och testa nya idéer, säger Andreas Netz, programansvarig för social innovation på Vinnova.

Innovationslabbet ska ha fokus på ett eller flera av följande utmaningar i socialt utsatta områden:

  • Minska långtidsarbetslösheten, med fokus på kvinnor
  • Lyfta skolorna och elevernas resultat
  • Stärka samhällsservicen och minska bostadssegregationen
  • Bekämpa brottsligheten

Tonvikten i erbjudandet är att i verkliga miljöer, som till exempel skolor och bostadsområden, utforska och analysera behoven tillsammans med målgruppen och utifrån det gemensamt experimentera fram nya lösningar.

- För att kunna nå en systemförändring med den här typen av sociala utmaningar, så måste man nästan alltid involvera offentlig sektor. Därför kräver vi att man har med offentlig sektor som part, säger Andreas Netz.

Utlysningen omfattar totalt 15 miljoner och öppnar den 20 juni. Samma dag webbsänds ett informationsmöte om utlysningen.

 

Kontakt

Andreas Netz

Programledare

+46 8 473 30 86