Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hur kan framtidstänk bidra till transformativa förändringar?

Publicerad: 15 september 2022

Johanna Tysk

Handläggare

På Vinnova har vi ett övergripande uppdrag att arbeta mot hållbar systemomställning, där vi engagerar aktörer från många olika fält och sektorer kopplat till frågor som klimatomställning, hälsa, stadsbyggnad eller skolsystemet.

Att ”systeminnovera” kräver radikalt nya sätt att tänka och göra tillsammans, där vi utmanar våra invanda förhållningssätt, ser nya möjligheter och möts över olika gränser. Vad har framtidstänk för potential att spela en nyckelroll i dessa större omställningar?

För att svara på den frågan behöver vi förstå vad som skapar hållbar förändring i ett större system. En metafor som ofta används för att förklara systemtänk är isberget, där konkreta händelser – en pandemi, ett krig, ökad gängkriminalitet eller översvämningar – utgör toppen av isberget. Ofta agerar vi genom att försöka stävja dessa symptom, men tittar inte på det som ligger ytan: en sammankopplad väv av relationer och strukturer som tillsammans utgör förändringskrafter i ständig omvandling.

När vi framtidsspanar letar vi signaler på dessa djupare förändringskrafter, och drar upp dem till ytan för att tillsammans ställa frågor som: Vad väcker oro? Hopp? Vilka möjliga framtider kan dessa signaler leda till, och för vem? Vilken framtid vill vi ha, och vad behöver vi göra för att nå dit? Där fokuset på symptom-bekämpning lätt skapar splittring, öppnar spekulerandet kring framtiden upp för trygga och kreativa utrymmen där man kan bygga ett större collage av insikter som tillsammans kan skapa förståelse för möjliga vägar framåt – i stället för att låta olika verklighetsbilder ställas emot/debattera varandra.

Framtidsscenarier kan på detta vis sätta igång en systemförändringsspiral som aldrig skulle kunna orkestreras eller kontrolleras på förhand men bygger på just människors aktiverade känsla av agens och mening. Jag blir en aktiverad agent istället för passiv mottagare.

Det skapar också möjlighet att fånga upp signaler från miljöer som ligger i framkant i de systemomställningar vi står inför, leta inte bara i de etablerade innovationsmiljöerna men i ex. miljöer som av nöd behövt ställa om i nya riktningar eller innovera i respons till nya förutsättningar. Det öppnar upp för att tänka på längre sikt och i större skala, skapa en bredd av möjliga framtider att förhålla oss till och hjälpa oss skapa riktning för utforskande insatser, utan att för den delen förlora oss i statiska målbilder eller utopier.

Slutligen så tränar framtidstänk oss i många av de förmågor som krävs för att kunna dyka ner under toppen av isberget och åstadkomma innovation som gör skillnad. Förmågan att kunna omfamna verkligheten i alla dess aspekter av hoppfulla och oroväckande signaler. Empati att kunna förstå hur olika grupper eller samhällen kan tänkas reagera på ett visst scenario. Se ”bortom det synliga”, förstå helheter och värdet av såväl de logiska som de känslomässiga aspekterna av de system vi jobbar med!

Text: Johanna Tysk

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Teknikstorm och människans roll i en föränderlig tid

15 september 2022

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

AI för att tackla klimatkrisen?

15 september 2022

Lars Friberg

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Kombinera signaler och förändringsfaktorer till en framtidsspaning

15 september 2022

Jenny Sjöblom

Handläggare

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Senast uppdaterad 17 januari 2024

Statistik för sidan