Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Så skapar du förutsättningar för andra att leda från framtiden

Publicerad: 16 januari 2023

Jenny Sjöblom

Handläggare

Matsystemet står inför ett stort antal komplexa utmaningar – och Vinnovas roll är att möjliggöra innovation som kan bidra till att lösa 2000-talets utmaningar. Ett sätt att förstå vilka verktyg vi som innovationsmyndighet behöver jobba med för att göra skillnad i systemet idag – är strategisk framsyn.

Vi tar 2000-talets utmaningar, utvärderar dem med 1900-talets idéer och svarar med 1800-talets verktyg.

Det här citatet av Madeleine Albright användes flitigt av min tidigare kollega Dan Hill när han ville förklara varför vi på Vinnova behövde tänka om kring hur vi finansierar innovation. Och det hade effekt, i alla fall på mig. Det fick mig att fundera på om de verktyg vi som innovationsmyndighet använder möjliggör för innovation som kan lösa 2000-talets utmaningar. 

Matsystemet som jag jobbar med står inför flera komplexa utmaningar och i vårt team kom vi fram till att vi behövde tänka nytt och göra på ett annat sätt för att se om det också kunde få effekt ute i systemet. Som ett led i det arbetet har vi laborerat med ett missionorienterat angreppsätt och när sedan möjligheten internt dök upp att gå en onlinekurs i strategisk framsyn (foresight) via det Silicon Valley baserade Institute for the Future (IFTF) tog jag chansen.

Det visade sig att de metoder vi jobbat fram för att jobba missionorienterat gifte sig väldigt väl med strategisk framsyn. Det var som om den pusselbit jag saknat plötsligt låg framför mig. Kursen gav en bra överblick vad det handlar om att leda från framtiden och vissa av metoderna används nu i insatsen Ett nytt recept för matsystemet.

Insatsen handlar om att ställa om matsystemet genom att få aktörer från olika delar av matsystemet från såväl näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhälle att blicka framåt och enas kring djärva missioner. Istället för att låta aktörerna själva forma konstellationer testar Vinnova nu att sätta samman dem i fem teman. 

Om vi ska kunna skriva ett nytt recept för matsystemet behövs strategisk framsyn och därför får deltagarna i det första steget i denna insats ta del av metodiken. Annars finns risken att vi försöker lösa de problem vi står inför här idag, med verktyg som inte är anpassade för problemens komplexitet och som kanske inte är relevanta om 10-20 år. Som Amy Webb på NYU Business School framhåller så handlar framsyn inte om att göra prognoser och förutsägelser. Det handlar om förberedelser. Det handlar om att fatta bättre beslut i nuet utifrån signaler* vi redan ser. En sådan signalspaning ger dig chansen att se tecken på framtiden i samtiden och ha med det i beaktande när du blickar framåt.

Som innovationsmyndighet måste vi ständigt ligga i framkant och utmana oss att använda nya verktyg som gör skillnad. Som deltagaren Gustav Johannson i Ett nytt recept för matsystemet nyligen uttryckte det ”Det vi nu behöver göra är att använda 2000 talsteknik och 2000 talslösningar och insikter för att lösa våra 2000 talsproblem. Vi måste använda AI, regenerativt jordbruk, food tech, gröna energikällor, ökad kunskap om ekosystem och hållbarhet för att skapa nya system och nya sätt att producera mat på. Vi har tekniken, vi har kunskapen och vi har insikterna. Det vi måste börja göra är att göra om och göra rätt.”

För att fördjupa vår kunskap om framsyn och bli än bättre att hjälpa andra att leda från framtiden har Vinnova nu tagit vidare samarbetet med Institute for the Future och gått med i deras Vantage program. Som del av det erbjuds Vinnova nu fyra platser i deras Food Futures Council** där tre av platserna tilldelats deltagare i insatsen Ett nytt recept för matsystemet. Jag är väldigt förväntansfull på hur detta kommer göra oss än vassare att leda från framtiden. 

*Signaler kan beskrivas som observerbara händelser som kan vara ett tecken på en större förändring såsom ny teknologi, vetenskapligt genombrott, ny affärsmodell, demografisk förändring, konstigt beteende, nya lagar och så vidare). 

**The IFTF Vantage Foresight Councils bring forward-thinking professionals together to discuss organizational challenges revealed by urgent futures.

Text: Jenny Sjöblom

Kommentera

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att kommentera blogginlägg. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senaste blogginläggen

Teknikstorm och människans roll i en föränderlig tid

16 januari 2023

Annie Lindmark

Programledare Framtidsområden

Joakim Skog

Områdesledare Framtidsområden

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

Teknologiutvecklingen har aldrig gått så fort som nu, och konsekvenserna av den är svåra att överblicka. Det blir allt viktigare att kontinuerligt ställa sig frågan "Vad händer om...?" och...

AI för att tackla klimatkrisen?

16 januari 2023

Lars Friberg

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Mark Bünger, Futurity Systems, gav futuristiska perspektiv på temat under programkonferensen AI i klimatets tjänst.

Kombinera signaler och förändringsfaktorer till en framtidsspaning

16 januari 2023

Jenny Sjöblom

Handläggare

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Med utgångspunkt i Jane McGonigals teorier lär Jenny Sjöblom ut hur man gör en framtidsspaning.

Senast uppdaterad 17 januari 2024

Statistik för sidan