Digital kvalitetssäkring i additiv tillverkning

Additiv tillverkning (AM) är ett exempel på tillverkning där produktion av fysiska komponenter sker utifrån en digital modell. Additiv tillverkning är överlägsen konventionella tillverkningsmetoder när det gäller kundanpassade produkter och lättviktsdesign. Med det finns brister i komponentkvalitet, produktionskostnader och produktivitet, vilket har medfört en långsam introduktion av tekniken hos svenska företag.

Detta projekt syftar till att förbättra komponentkvalitet, produktionskostnader och produktivitet vid additiv tillverkning. Förbättringarna sker med hjälp av ytterligare digitalisering av AM-processen och produktionssystemet i sin helhet. Projektet fokuserar på digitaliserad kvalitetssäkring, digitaliserat komponentlager och på att utvärdera de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

Projektet ska utveckla intelligent inspektion av varje bygglager för att tidigt upptäcka kritiska defekter. För produkter som kräver efterbearbetning kommer applicering av robotiserade 3Dskannrar att utvärderas. Insamlad data för varje bygglager skapar ett digitalt certifikat för den aktuella komponenten.

Projektet genomförs av Swerea IVF tillsammans med AGA, SKF, Cascade Control, GKN Aerospace Sweden, Höganäs, Högskolan i Väst, Termisk Systemteknik och Unibap.

Kontakt

Mer information finns hos projektledaren Sepehr Hatami.

Sepehr Hatami

Projektledare

sepehr.hatami@swerea.se

Senast uppdaterad 10 oktober 2018   |   Statistik för sidan