Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar (Intressentportalen) stänger torsdagen den 20 januari kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 21 januari kl 8:00.  

Enhetschef inom datadriven utveckling och AI på Vinnova

Ansök senast 31 januari

Stockholms län, Sverige - Enhetschef

  • Ort: Stockholms län

  • Anställningsform: Tillsvidareanställning

  • Ansök senast: 31 januari 2022

Vinnova söker en ny chef för enheten Datadriven utveckling och AI på avdelningen Innovationsledning. Är du en kunnig, trygg och samarbetsorienterad ledare med erfarenhet av att arbeta utforskande och agilt med digitalisering och datadriven utveckling?  Vill du göra skillnad på riktigt? Då kan detta vara tjänsten för dig.

Vi erbjuder
För dig som trivs i gränslandet mellan forskning, innovation och utveckling erbjuder vi en spännande tjänst. Du får möjlighet att påverka och skapa samsyn och samarbeten tvärs över sektorer och nationella gränser. I din roll bidrar du till att säkra Sveriges innovationsförmåga, relevans och konkurrenskraft när vi accelererar omställningen till en hållbar framtid för alla.

På Sveriges innovationsmyndighet får du ta del av utveckling och kunskap inom en rad branscher och samhällssektorer. Med hjälp av Vinnovas gränsöverskridande systemperspektiv breddar du ditt nätverk både i Sverige och internationellt. Du får verka inom högaktuella områden som cirkulär ekonomi och framväxande teknologier.

Vår arbetsplats är formad utifrån värden som respekt, ansvarstagande och mod. Vi har en stimulerande arbetsmiljö och ett öppet arbetsklimat där idéer och diskussioner uppmuntras.

Rollbeskrivning och arbetsuppgifter
Som enhetschef på Innovationsledning ingår du i ledningsgruppen för avdelningen. Du leder ditt team mot utmanande mål med både empati och systematik. Du är trygg och modig i ditt ledarskap och en förebild i interna och externa sammanhang. Med erfarenhet från innovationsprojekt där näringsliv, offentlig sektor och akademi samarbetat kan du inspirera och engagera medarbetare och aktörer genom ett nyfiket, utforskande och visionärt ledarskap.

Du leder arbetet med att nyttja olika slags data för att dra strategiska slutsatser från denna, för att förstå och driva innovation i ett systemperspektiv. De datadrivna metoder och verktyg som Vinnova tillämpar och utvecklar inkluderar manuell och automatisk inhämtning, bearbetning och visualisering av interna och externa data. Vinnova har som ambition att nå en hög digital mognad med effektiv styrning av data, samt god förmåga till datadriven innovation.

I rollen ansvarar du för kompetensförsörjning och kompetensutveckling på enheten och med särskilt fokus på myndighetsövergripande uppdrag och tematiska områden. Du säkerställer att medarbetarnas styrkor och utvecklingsområden tas tillvara, både för att öka förmågan att lösa olika uppgifter och för att skapa trivsel och delaktighet. Du för en löpande dialog med medarbetarna om rimliga prestationsnivåer och ger återkoppling på resultatet av deras arbete och hur det har utförts i förhållande till Vinnovas värdegrund.

På Vinnova kommer du att behöva balansera perspektiv då vi arbetar i en dynamisk matrisorganisation, där linjen ansvarar för kompetensförsörjning, förmågeutveckling och gemensamma arbetssätt. Arbetsområdet å sin sida ansvarar för insatser riktade utåt i innovationssystemet, både på lång sikt med tydliga riktningar och på kort sikt med årliga budgetramar.  

Kvalifikationer
Utbildning:
· Akademiska studier inom ingenjörs- eller datavetenskap.
Erfarenhet:
· Minst tre års arbete inom näringsliv, offentlig sektor eller akademi, med en tydlig roll inom digital transformation och datadriven utveckling.  
· Erfarenhet från en chefsroll med budget-, resultat- och personalansvar.
· Erfarenhet av att självständigt leda mål- och resultatinriktade projekt i en komplex och kunskapsintensiv eller tvärvetenskaplig organisation.
· Erfarenhet av arbete med olika aktörer inom akademi, näringsliv och offentliga aktörer, med frågor kopplade till det svenska och det internationella innovationssystemet.
· Erfarenhet och vana av att företräda en verksamhet inför beslutsfattare och externa parter.
· Erfarenhet av att leda i förändring.
Kunskaper:
· Du har en god förståelse för datadriven utveckling och digitalisering.
· Du har varit operativt involverad i att etablera datadrivna metoder och tillämpning av AI-verktyg.
· Förståelse för det svenska innovationssystemets olika aktörer och sammanhang.
· Inblick i utmaningar och möjligheter med digitala metoder och verktyg i internationella värdekedjor.
· Förståelse för hur samverkan sker mellan näringsliv, akademi och offentlig verksamhet samt för dessa sektorers olika utgångspunkter och intressen.
Språkkunskaper:
· Mycket goda kunskaper i svenska och engelska. Du uttrycker dig väl i både tal och skrift på båda språken.
 
Meriterande:
· Akademisk examen motsvarande masternivå eller disputerad inom relevant ingenjörs- eller datavetenskapsprogram
· Erfarenhet av arbete med forskning och innovation, allra helst utifrån ett system- och/eller samhällsperspektiv
· Erfarenhet från relevant internationellt arbete som exempelvis forsknings- och innovationsprojekt på europeisk nivå.
· Erfarenhet av flera framväxande teknologier eller framsynsmetoder.
 
Personliga egenskaper
När vi anställer lägger vi stor vikt vid personliga egenskaper, förmågor och motivation. Vi söker dig som har goda ledaregenskaper och som brinner för dialog och breda systemlösningar. Du har en strategisk förmåga och kan arbeta och leda mot långsiktiga mål. Du kan snabbt sätta dig in i olika områden och trivs med att arbeta tvärdisciplinärt.
 
Som person är du relationsbyggande, pragmatisk och initiativrik med fokus på att utveckla och utvecklas. Du är proaktiv och lösningsorienterad i ditt ledarskap. För att lyckas i rollen är det avgörande att kunna samarbeta med andra; både med andra avdelningar på Vinnova, andra svenska organisationer och internationellt.
 
Du lyssnar in, reflekterar och bidrar prestigelöst och proaktivt med din kompetens. Du är van vid att presentera inför grupp och att anpassa kommunikationen efter åhörarna. Vidare har du ett genuint intresse för människor och teamutveckling. Du engagerar, lyfter och coachar dina medarbetare att nå sina mål och sin fulla potential. Samtidigt är du bekväm med att välja väg i frågor där olika intressen står mot varandra. Du är trygg och tydlig i ditt ledarskap.
 
Givetvis delar du våra värderingar: respekt, ansvarstagande och mod och lever efter dessa i ditt dagliga arbete.

Placering 
Vi tillämpar hybridarbete, där våra medarbetare har möjlighet att kombinera arbete hemifrån och på kontoret. Vårt aktivitetsbaserade kontor på Mäster Samuelsgatan 56 i centrala Stockholm är vår huvudarbetsplats.

Anställningsform och tillträde
Tjänsten är en tillsvidareanställning och vi tillämpar sex månaders provanställning vid nyanställning. Vi önskar att du börjar så snart som möjligt (med hänsyn till eventuell uppsägningstid).

Om Vinnova
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. Vinnova investerar cirka tre miljarder kronor varje år och har cirka 200 medarbetare med kontor i Stockholm samt filialer i Bryssel, Tel Aviv och Silicon Valley.
 
Vår vision är att vara Sveriges mest attraktiva statliga arbetsgivare. För att nå dit ger vi dig bland annat goda möjligheter till kompetensutveckling, friskvård och flexibla arbetstider. Vi eftersträvar en jämn könsfördelning och de kvaliteter som kulturell och etnisk mångfald tillför verksamheten. Läs gärna mer om oss och vårt arbetsgivarerbjudande här
 
Kontakt 
Vill du veta mer är du välkommen att kontakta Jenny Elfsberg, avdelningschef på avdelningen Innovationsledning, via telefon 08-473 3005 eller e-post jenny.elfsberg@vinnova.se
 
Vi avböjer all rekryterings- och annonseringshjälp. 
 
Fackliga kontaktpersoner
Företrädare för ST är Per Norman 08-473 3173, för SACO är det Karin Stenström 08-473 3152, Mårten Berg 08-473 3197 och Charlotte Furusten 08-473 3036.
 
Ansökan 
Välkommen att ansöka till oss via vår rekryteringsportal senast den 2022-01-31. Vänligen bifoga examensbevis, betyg eller intyg som styrker dina akademiska studier.

#LI-Hybrid

 

Senast uppdaterad 18 januari 2022

Statistik för sidan