Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Seminarium om utflyttning och hemtagning av produktion

Arrangör: Vinnova Stockholm, Vinnova tor 16 mar 2017 kl. 09:00-12:00

Vinnova finansierar sedan två år, tillsammans med finska Tekes, svensk-finska forskningsprojekt på temat ”Renewal of manufacturing”. Projekten slutrapporteras under våren 2017. Två av projekten har adresserat globaliserade värdekedjor och resultaten från dessa redovisas och diskuteras på seminariet.

"Reshoring of manufacturing" genomförde hösten 2015 en enkätstudie av utflyttning och hemtagning av produktion i Sverige, Danmark och Finland. Enkäten besvarades av 373 svenska produktionsenheter samt 245 och 229 i Danmark respektive Finland och ger en aktuell bild av produktionsflyttar till och från dessa länder.

I "Insource" studeras dels omfattningen av globala värdekedjor i det finska och svenska näringslivet och dels den ekonomiska betydelsen av offshoring på företagsnivå. I Sverige ingår 900 000 anställda inom privat sektor i globala värdekedjor där delar av slutprodukterna produceras i en rad olika länder. Projektet har också studerat globala värdekedjor i form av offshoring mätt som import av intermediära insatsvaror. En analys av nära 6 000 svenska tillverkningsföretag under perioden 2000-2014 tyder på betydande svenska produktivitetsvinster.

Program

  • 08.30 Kaffe och smörgås
  • 09.00 Välkommen! Daniel Johansson, Vinnova
  • 09.15 Utflyttning och hemtagning av produktion i Norden - resultat och analyser. Professor Jan Olhager, Lunds universitet
  • 10.00 Kaffepaus
  • 10.15 Globala värdekedjor och offshoring. Vilken är betydelsen för sysselsättning och produktivitet? Professor Hans Lööf, KTH
  • 11.00 Frågestund och diskussioner Hans Lööf och Jan Olhager

Välkommen!

Läs mer

COST - Europeiskt samarbete inom vetenskaplig och teknisk forskning

Ibland fotograferar eller filmar vi på våra aktiviteter. Om du inte vill vara med på bilder eller filmer, kan du meddela detta när du kommer till oss.

Läs mer om hur vi lagrar och behandlar dina personuppgifter.

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att se kartor från Google Maps. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Stockholm N: 59.33266709999999 E: 18.061120500000015 (Visa på karta)

Frågor?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta:

Rolf Nilsson

Analytiker

+46 8 473 31 81

Senast uppdaterad 22 april 2021

Statistik för sidan