Utveckling av kostnadseffektiv optisk fiber för solljusbelysning

Reference number
Coordinator Glafo AB
Funding from Vinnova SEK 1 875 000
Project duration November 2011 - February 2014
Status Completed

Purpose and goal

Projektets mål var att -tillverka en glasfiber vars dämpning i intervallet 400-750 nm är högst 70 dB/km -använda tillverkad fiber i två demonstrationsobjekt. Dämpningen i glasfibern innan kabeltillverkning och kontaktering är maximalt 45±10 dB inom det synliga området vilket uppfyller målet med marginal. Dämpningen i glasfiber är därmed betydligt bättre än plastfibern som används idag. En demonstrator genomförs inom projektperioden av Skanska medan Akademiska hus gör den andra efter projektets slut.

Results and expected effects

I projektet har tillverkningstekniken för ett homogent och rent multikomponent silikatglas utvecklats samt en produktionsteknik för fiberdragning av en kvartsglasfiber. Fyra kablar har tillverkats av fiber dragen i projektet. Dessa kablar kontakterades och installerades i två solljussystem från Parans. Det ena systemet installerades med framgång av Skanska under slutet av projektet och det andra systemet kommer att installeras av Akademiska hus efter projektet. Projektet visar att det går att transportera solljus upp till 75 m vilket är 3ggr så långt som i en plastfiber.

Approach and implementation

Projektet har genomförts under lite drygt två år med kompetens och medfinansiering från Glafo, Acreo, Parans Solar lighting, Fibertronix, Glasma, Sibelco, Akademiska hus, Trafikverket, Skanska och Uppsala Universitet. Konstellationen omfattade en bred kompetens som möjliggjorde tillverkningsteknik för glas och glasfibrer, samt inkludering av glasfiberkablar i två solljusbelysningssystem och slutligen installation.

The project description has been provided by the project members themselves and the text has not been looked at by our editors.