Innovativa TRC sandwichelement för renovering av Miljonprogrammets fasader

Reference number
Coordinator CBI Betonginstitutet AB - CBI Betonginstitutet AB - Borås
Funding from Vinnova SEK 200 000
Project duration December 2011 - May 2012
Status Completed
Venture Bygginnovationen 2011-2014
Call 2011-02959-en

Purpose and goal

Målet är att utveckla halv-sandwichelement bestående av isolering och en lätt betongytterskiva som är armerad med icke-korrosiva textila material. Planeringsbidraget användes för att designa och testa några alternativa förankringar.

Results and expected effects

I projektet har olika icke korrosiva förankringar och isoleringsmaterial för sandwichelement provats utifrån produktionsmöjligheter och konstruktiv funktion. Tillverkning av mindre sandwichelement utfördes på Strängbetong AB. 22 element fraktades därefter till CBI /SP i Borås för mekaniska provningar. Resultaten kan användas för vidare utveckling av färdiga koncept.

Approach and implementation

En genomgång av befintliga förankringsprodukter på marknaden och produkter som skulle kunna användas till förankring gjordes av de berörda partners. Ritningar gjordes på mindre sandwichelement med respektive förankring. Sandwichelementen tillverkades på Strängbetongs fabrik i Herrljunga. Produktionstekniken anpassades till förankringarna. Efter tillverkning fraktades elementen till CBI /SP där de olika förankringarna provades genom skjuvbelastning mellan ytterskiva och innerskiva.

The project description has been provided by the project members themselves and the text has not been looked at by our editors.