Your browser doesn't support javascript. This means that the content or functionality of our website will be limited or unavailable. If you need more information about Vinnova, please contact us.

Normkreativ Innovation: Nya vägar från utmaning till innovation och inkluderande tillväxt

Stockholm, Vinnova Fri 3 Feb 2017 at 13:00-15:00

Vinnova söker svenska bolag som vill vara steget före genom att tänka annorlunda – är det ni?

Delta i en normkreativ innovationssatsning för att hitta nya vägar till innovation och ökad konkurrenskraft.

Vi lever i en globaliserad värld där företag, organisationer och länder är allt mer konkurrensutsatta och behovet av att skapa tillväxtmarknader är stort. Dock är många av dagens lösningar, tjänster och produkter utformade utifrån en snäv förståelse av marknaden. Kvinnors tilltagande ekonomiska makt, men också en åldrande befolkning och en ökad migration, lämnar många människors behov otillfredsställda. Analysföretaget Boston Consulting Group spår till exempel att kvinnor kommer att stå för nästan tre fjärdedelar av den globala köpkraften om 12 år.

 • Hur och till vem utvecklas nya lösningar?
 • Hur kan företag skapa nya affärsmöjligheter för helt nya marknader?
 • Hur kan de bidra till ett mer inkluderande samhälle?

Med över 60 finansierade projekt på tvärs av sektorer och branscher har Vinnova sett hur organisationer kan stärka sin innovationsförmåga genom att strukturerat och konstruktivt utmana förutfattade meningar och invanda normer.

Nu vill vi inspirera fler svenska stora och medelstora företag att testa och implementera normkreativa innovationsprocesser för att skapa nya produkter, tjänster och lösningar som utöver att öppna upp för nya marknadsmöjligheter, även bidrar till ökad jämställdhet och jämlikhet.

Välkommen till ett eftermiddagsseminarium där vi presenterar trender för normkreativ innovation i företag, visar på konkreta exempel från internationella bolag och går på djupet med vad en normkreativ innovationsprocess kan innebära. Deltar gör både forskare, företag och andra experter inom området.

Den 30 januari 2017 kommer Vinnova öppna en utlysning där vi finansierar instegsprojekt för företag som tillsammans med experter på området vill genomföra ett normkreativt innovationsprojekt med möjlighet till följdfinansiering under 2018.

Program

13.00 - Välkommen

 • Trendspaning
  Klara Adolpson, rådgivare inom innovationsledning och digital transformation för svenska storbolag.
 • Best practice från internationella storbolag
  Klaus Schroeder från prisbelönta danska DesignPeople delar med sig av erfarenheter från sitt arbete med internationella företag som Microsoft, Bang Olufsen, Nilfisk, Danfoss och Kone.
 • Verktyg för normkreativa innovationsprocesser och speed-workshop
  Marcus Jahnke från SP och Åsa Wikberg-Nilsson från Luleå tekniska universitet presenterar fältet normkreativ innovation och metodverktyget NOVA. Vidare kommer ni få utforska vad en normkreativ innovation kan vara i er verksamhet.
 • Samarbete mellan forskning och näringsliv
  Eleiko Group AB, Rantzows Sport och Högskolan i Halmstad berättar om ett Vinnovafinansierat projekt där två internationella producenter av idrotts- och träningsredskap genomfört en normkreativ innovationsprocess tillsammans med forskare. Projektet har resulterat i nya produkter som öppnat upp för nya marknader samtidigt som varumärket stärkts med ett tydligt samhällsengagemang.
 • Mingel och Q&A
  Möjlighet att ställa frågor till Vinnova's programteam och möta samarbetspartners bland andra bolag samt konsulter och forskare som har erfarenhet av att jobba med verktyg och metoder för normkreativa innovationsprocesser.

Målgruppen för dagen är företagsrepresentanter.

Sometimes we photograph or video record our activities. If you don't want to participate in photos or videos, please let us when you arrive.

You have chosen to disallow certain cookies and funtions on our website, such as map services from Google Maps. You can change your privacy settings at any time to allow these functions and get a better experience.

Change privacy settings

Stockholm N: 59.3337484 E: 18.065781000000015 (Show on map)

Frågor?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta:

Max Parknäs

Programme Manager

+46 8 473 31 67

Last updated 30 January 2017

Page statistics