Your browser doesn't support javascript. This means that the content or functionality of our website will be limited or unavailable. If you need more information about Vinnova, please contact us.

Bygginnovationen 2016-2018

Med Bygginnovationen vill vi utveckla svensk samhällsbyggnadssektor. Bygginnovationen ska bidra till ökad produktivitet och effektivitet för företag inom sektorn. Erbjudandet finns i två nivåer och är ständigt öppen för ansökan.

The offer in brief

What can you apply for?

Bygginovationen finns i två nivåer, lilla och stora innovationsbidraget.

Lilla innovationsbidraget är för små och medelstora företag med projekt i tidiga skeden.

Stora innovationsbidraget är för att komma vidare i utvecklingen av innovationen.

Who can apply?

Svenska aktiebolag eller aktiebolag som har filial eller driftsställe i Sverige

How much can you apply for?

Lilla innovationsbidraget: max 100 000 kronor. Vi kan finansiera hela projektkostnaden.
Stora innovationsbidraget: max 300 000 kronor. Vi kan finansiera upp till 50 procent av företagets faktiska projektkostnader.

Vad handlar erbjudandet om?

Erbjudandet omfattar projekt som kan leda till innovativa tjänster, produkter, processer eller system med tillämpning inom samhällsbyggnadssektorn. Projektet ska bidra till ökad produktivitet och effektivitet i sektorn, samt stärka samhällsbyggnadssektorns konkurrenskraft internationellt.

I erbjudandet finns möjlighet att söka finansiering i två olika erbjudanden, lilla och stora innovationsbidraget. Erbjudandet är ständigt öppen för ansökan och beslut sker sex gånger per år.

Lilla innnovationsbidraget

Lilla innovationsbidraget vänder sig till små och medelstora företag med egna projektidéer. Bidraget ska ge företagen möjlighet att samverka med högskola, universitet eller institut för rådgivning, utveckling av lösningar, eller problemformuleringar. Målet med projektet är att kunna formulera en tydlig projektidé som kan utvecklas vidare.

Stora innovationsbidraget

Stora innovationsbidraget vänder sig till företag som har en lösning eller problemformulering, men behöver tekniskt eller kommersiellt underlag för utvecklingen.
Projekten kan till exempel omfatta följande delmoment:

  • Marknads- och konkurrensanalys
  • Riskanalys av till exempel kvalitet, miljö, arbetsmiljö, ekonomi
  • Kostnads- och intäktsanalys
  • Teknisk utveckling, utredningar, test och provning
  • Framtagning av prototyper
  • Byggande av lämplig konstellation inför kommersialisering eller fortsatt utveckling
  • Kartläggning och analys av relevanta regelverk, standarder och lagar
  • Arbeta med immaterialrätt (upphovsrätt, varumärke eller patent)

Resultatet av planeringsprojektet kan vara en plan för kommersialisering av projektidén eller ett underlag för fortsatt utveckling.

Bygginnovationen ska bidra till hållbar tillväxt. Därför prioriteras innovationer som bemöter framtida samhällsutmaningar, fyller sociala behov, minskar miljöpåverkan eller ger effektivare användning av resurser.

Erbjudandet ges i samverkan med föreningen Bygginnovationsintressenterna och IQ Samhällsbyggnad.

Passar erbjudandet ert projekt?

För att kunna söka ska verksamheten vara ett aktiebolag registrerat hos Bolagsverket.

Stora innovationsbidraget är tillgängligt för företag av alla storlekar, men i projektkonstellationen bör ingå minst ett företag med max 250 anställda. Konstellationen bör också ha en eller flera seniora forskare som projektdeltagare.

Lilla innovationsbidraget är tillgängligt för företag med max 250 anställda och begränsade resurser till forskning och utveckling.

Viktiga datum

  • Så här ansöker ni

    För att kunna söka i Bygginnovationens utlysning behöver ni skicka in er projektidé till Bygginnovationens Programledning. De ger sedan en rekommendation till Vinnova om projektet bör finansieras inom ramen för utlysningen eller inte.

    Ansökan till detta erbjudande sker alltså i två steg.

    Steg 1: Först måste ni få er projektidé godkänd av Bygginovationen. Skicka in er projektidé via e-post till Bygginnovationens programledning.

    > Läs mer om att anmäla er projektidé på Bygginovationens hemsida

    Steg 2: Om Bygginnovationen ger klartecken för din projektidé kan du göra en ansökan till oss här på vinnova.se.

    För att söka finansiering behöver ni fylla i ett ansökningsformulär i vår portal, Intressentportalen. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det kan ta tid att göra en ansökan. Ni kan börja fylla i era uppgifter, spara och sedan justera ända fram tills ni skickar in den fullständiga ansökan.

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Lena Dalsmyr

    Administratör, VINNOVA

    +46 8 473 31 61

    Anna Land

    Bygginnovationens Programledning

    +46 72 554 46 61

    Lejla Cengic

    Utlysningsansvarig på Vinnova

    +46 8 473 30 10

    Fund­ed pro­jects

    Reference number 2015-06960

    Page statistics