Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Smarta fastighetstjänster med IoT

Diarienummer
Koordinator Umeå kommun - Tillväxtavdelningen
Bidrag från Vinnova 10 039 000 kronor
Projektets löptid september 2017 - juni 2020
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Syfte och mål

Pröva nya sätt att utföra underhåll, drift och nyttjande av lokaler/anläggningar. Offentlighet och näringsliv samarbetar med att tillämpa IoT på offentlig verksamhets behov. Två områden i fokus, Smarta fastighetstjänster och erfarenheter av IoT. Verksamhetsprocesser har analyserats och berikats med (IoT)teknik för insamling av data om status, användning och faktiska förhållanden i anläggningar, utrustningar och lokaler. Insamlad information har ingått i lösningar som stödjer nya tjänster såväl som krav på effektivitet, kvalitet och resursåtgång i befintliga processer.

Resultat och förväntade effekter

Bekräftade effekter av datadriven lokalvård inleder förstudie för införande på kommunen. Kommersiell produkt för lokalvård erbjuds av Umefast. Utvidgning av lösningen för studieplatser pågår. Underhåll och övervakning av ledningsnät V/A inlett 2020 i reguljär drift med sensorövervakning. Lansering av Smart fjärrvärmestyrning och LoRa Stadsnät våren 2020. Innovationslabb för utveckling och praktiska tester inom IoT och Digitalisering. Gränssnitt för IoT i verksamhetssystem öppnade. Användningsfall för vidare digitalisering med IoT

Upplägg och genomförande

Parterna har själva valt verksamhetsområden för sina aktiviteter. Det praktiska arbetet hos parterna har skett relativt autonomt. Kunskapsspridning och avstämningar har skett med utgångspunkt av offentliga parter där Umeå Kommun och Umeå Universitet har varit lett wokshops och sammankomster. Elsys har försörjt parterna med nödvändig grundläggande Infrastruktur och teknikkompetens och Umeå universitet har genomfört två bredare utbildningsinsatser på ämnena Kommunikationsteknik och Dataanalys. Verksamhetens engagemang har prioriterats genom aktivt deltagande.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 oktober 2020

Diarienummer 2017-02798

Statistik för sidan