Vitalis utlyser tävling tillsammans med Vinnova

Hjälp vården med bästa app-lösningen!

Kan smarta hälsoappar vara del av lösningen för att stärka patientmakten, öka möjligheterna till interaktion mellan patienter och vårdpersonal och underlätta hälsofrämjande inom vården och omsorgen? Det hoppas Vinnova och Vitalis som bjuder in till en tävling om att ta fram en app-prototyp som kan bidra till att göra den svenska sjukvården mer tillgänglig och effektiv.

Vitalis, som är Nordens största konferens och mässa om eHälsa, äger i år rum för tionde gången. Platsen är Svenska Mässan i Göteborg. Vitalis fokuserar på utveckling av vård och omsorg med hjälp av olika IT-lösningar.

- Vi på Vinnova är övertygade om att appar till smartphones och surfplattor är en enormt viktig tillväxtmarknad för svensk hälso- och sjukvård och socialtjänst, säger Daniel Forslund, chefsstrateg för vårdutveckling på Vinnova.
- Det är individen som är den största experten på sin egen hälsa, och genom lättanvända appar blir det enklare att interagera med vården, att kunna dela med sig av sin upplevda hälsosituation eller få stöd och coachning till ett hälsosammare liv. Därför blir detta en stor vinst både för individen, för samhället och för alla de entreprenörer och innovatörer som nu kan få möjlighet att utveckla nya appar.

Lagtävling

Snabbare undersökningar, lättillgängligare information och ökad nåbarhet är några exempel på områden som kan förbättras med hjälp av appar. Hur detta kan ske är upp till de tävlande att presentera, där Vitalis och Vinnova utmanar kreativa utvecklare att ta fram innovativa lösningar på hur appar kan användas av patienter, vårdpersonal eller hälsomedvetna medborgare.

Tävlingen riktar sig mot lag och tänkbara tävlande kan exempelvis vara it-utvecklare med kunskap om vård, vårdpersonal, affärsutvecklare, designers med flera.

- Vi hoppas att tävlingen kan stimulera många kreativa och nytänkande utvecklare att ta chansen att förverkliga sina idéer, säger Daniel Forslund.

Lagen ska ha minst två och max fyra deltagare och segrare utses på Vitalismässan i Göteborg den 17 april. Senast den 15 mars måste lagen anmäla sitt deltagande. Av utrymmesskäl kommer det enbart att finnas plats för tio lag – på anmälan ska lagen med max 50 ord därför ange varför de vill delta i tävlingen.

Utvalda lag bjuds in till en informationskväll innan tävlingen startar måndagen den 16 april klockan 12.00 och avslutas tisdagen den 17 april klockan 12.00. Under detta dygn ska en prototyp tas fram och presenteras för en jury. Ett vinnande lag kommer att utses av juryn och priset är på 50 000 kr för att kunna vidareutveckla sitt tävlingsbidrag. Förutom chansen att vinna ett prestigefyllt pris får alla lag tillgång till mentorer med olika kompetenser under tävlingsdygnet. På www.vitalis.nu finns all information om tävlingsregler m.m.

- Vår förhoppning är att ett antal spännande och användbara idéer kommer fram under de här dagarna. Vi tror att både vården, omsorgen och leverantörer till dessa kommer att följa tävlingen med stort intresse, säger Eva Martinsson mässansvarig på Vitalis .

För ytterligare information om app-tävlingen, kontakta:

  • Eva Martinsson, mässansvarig Vitalis, Svenska Mässan Telefon 031-708 82 40, mobil 0708-80 80 12
  • Daniel Forslund, chefsstrateg för vårdutveckling, Vinnova Telefon 08-473 31 50

Mer information finns också på www.vitalis.nu  

Om oss

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Det gör vi genom att finansiera forsknings- och innovationsprojekt samt att erbjuda nätverk, möten och analyser. Vi riktar oss till er i samhället som är viktiga för Sveriges innovationskraft – till exempel kunskapsintensiva företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och offentlig verksamhet. Vi är också nationell kontaktmyndighet för EU:s ramprogram för forskning och innovation samt regeringens expertmyndighet för innovationspolitik.

Kontakta oss