Debattartiklar

Här finns de debattartiklar som publicerats i media och som Vinnova står bakom. Om du har frågor eller vill veta mer om våra debattartiklar, kontakta vår pressekreterare Daniel Holmberg.

 

Replik till DN Debatt den 2 feb "Forskningsråden kringgår offentlighetsprincipen."

Publicerat: 2017-02-03

Som generaldirektör för Vinnova håller jag offentlighetsprincipen högt och det är självklart viktigt att våra rutiner följer den. Bedömningsprocessen för bidrag har följt samma principer sedan Vinnova bildades 2001 och drivs i enlighet med en dom från kammarrätten 2009 (mål-nr-3710-09).

Replik till DN Debatt den 2 feb "Forskningsråden kringgår offentlighetsprincipen."

”Samspelet människa-maskin ger industrin svensk fördel”

Publicerat: 2016-09-30

Företagens teknikutveckling handlar inte om att uppnå total automatisering. Det är interaktionen mellan människa och maskin som ger svensk industri trumf på hand, skriver Klas Wåhlberg, Teknikföretagen, Charlotte Brogren, Vinnova och Anders Ferbe, IF Metall.

”Samspelet människa-maskin ger industrin svensk fördel”

"Innovationer är basen för vårt välstånd"

Publicerat: 2015-11-05

Sverige halkar efter andra OECD-länder när det gäller näringslivets investeringar i forskning och utveckling. Vinnovas general­direktör Charlotte Brogren skriver om vad som behöver ­göras för att Sverige ska fortsätta vara ett framstående innovationsland i framtiden. Debattartikel i Svenska Dagbladet 26 oktober.

"Innovationer är basen för vårt välstånd"

"Det behövs banbrytande lösningar utanför de redan upptrampade stigarna."

Publicerat: 2015-10-07

Just nu sker en stor mobilisering för att hjälpa människor som befinner sig på flykt undan krig och konflikter i andra delar av världen. Ideella organisationer har förslag på nya sätt att arbeta och tankar om hur människor i en mycket utsatt social situation ska få stöd. Det skriver Anna Edwall, programansvarig för social innovation på Vinnova. Debattartikel i Sydsvenskan 29 september.

"Det behövs banbrytande lösningar utanför de redan upptrampade stigarna."

Svensk industri ska leda den digitala revolutionen

Publicerat: 2015-05-06

Sverige ska vara världsledande när det gäller industriell produktion. Men för att klara den digitala omställningen krävs konkreta samarbeten mellan stat, näringsliv och forskning. Debattartikel av Charlotte Brogren, näringsminister Mikael Damberg och företrädare för Vinnova, ABB, LKAB, Ericsson och Boliden.

Svensk industri ska leda den digitala revolutionen

Så lyfter vi biotekniken

Publicerat: 2015-03-18

Statsminister Stefan Löfven har länge pratat om livsvetenskapernas betydelse för Sverige och lovat fokus på området i sitt nya Innovationsråd som ska bli verklighet under våren. Det är bra, men vi behöver också konkreta och nyskapande satsningar redan nu. Därför lanserar vi en unik samarbetsmodell inom life science – som borde vara av största intresse även för andra branscher. Debattartikel i Dagens Industri av Charlotte Brogren m fl.

Så lyfter vi biotekniken

Företagande måste stödas på lika villkor

Publicerat: 2015-03-18

Det finns tydliga skillnader hos företagsfrämjare i synen på företagande kvinnor och företagande män. Det finns också tydliga skillnader vid en bedömning av kvinnor och män som söker stöd eller finansiering. Det visar en färsk studie från Luleå Tekniska Universitet. Debattartikel av Charlotte Brogren m fl i Svenska Dagbladet.

Företagande måste stödas på lika villkor

Förnyelse är grunden för välstånd

Publicerat: 2015-03-18

Innovationer är grunden för vårt välstånd. Det är innovationer och strukturomvandling i näringslivet som huvudsakligen förklarar den produktivitetsökning som skapat utrymme för ökade reallöner, kortare arbetstid och resurser för en utbyggd offentlig välfärd. Tack vare att Sverige legat i framkant har vi kunnat bli ett av världens mest utvecklade och konkurrenskraftiga länder. Debattartikel av Charlotte Brogren i Dagens Arbete.

Förnyelse är grunden för välstånd

2015

Publicerat: 2015-03-18

2015

Missa inte kvinnors köpkraft

Publicerat: 2009-12-02

Kvinnornas köpkraft närmar sig 28 000 miljarder dollar, cirka 200 000 miljarder kronor, de närmaste fem åren enligt Harvard Business Review. Det är en tillväxtmarknad som är större än Kina och Indien tillsammans. Det är dags att Sverige vaknar om svenska företag vill finnas kvar på världsmarknaden i framtiden, skriver Lars-Gunnar Larsson och Jennie Granat Thorslund, Vinnova, samt Marita Svensson, Fiber Optic Valley, i en debattartikel.

Missa inte kvinnors köpkraft

Nästa sidaFöregående sida1 2 3 4 5

Kontakt

 

Om oss

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta.

Det gör vi genom att finansiera forsknings- och innovationsprojekt samt att erbjuda nätverk, möten och analyser. Vi riktar oss till er i samhället som är viktiga för Sveriges innovationskraft – till exempel kunskapsintensiva företag, universitet och högskolor, forskningsinstitut och offentlig verksamhet. Vi är också nationell kontaktmyndighet för EU:s ramprogram för forskning och innovation samt regeringens expertmyndighet för innovationspolitik.

Kontakta oss